Walory smakowe i zdrowotne roślin konopi są znane już od tysięcy lat. Produkty z konopi stały się obecnie bardzo modne, co może sugerować, że są nowością, ale warto wiedzieć, że nasze prababcie i jeszcze starsze pokolenia na co dzień korzystały z dobroczynnych właściwości tych roślin uprawnych.
Wiele osób, które poznają dopiero jak szeroki jest rynek wyrobów produktów spożywczych i leczniczych pochodzących z konopi, zastanawia się do czego można wykorzystać i jak jeść nasiona konopi?

Nasiona z konopi do jedzenia?

Chociaż konopie i marihuana należą do tego samego gatunku w rzeczywistości są to dwa różne rodzaje roślin. Istnieje kilkanaście odmian konopi uprawianych z przeznaczeniem żywnościowym, a wszystkie z nich zawierają około 0,001 % THC – czyli tyle co nic. Oznacza to, że praktycznie bez ograniczeń można stosować produkty z konopi, nie martwiąc się o działanie psychoaktywne.

Nasiona z konopi stają się coraz bardziej popularnym dodatkiem do dań, a także zdrową przekąską (chociaż część osób nadal nie wie jak jeść nasiona konopi). Kilka łyżek nasion konopi zawiera potężną dawkę wartościowych składników odżywczych. Poza tym nasiona konopi są łatwe do jedzenia i gotowania. Mają bardzo przyjemny, orzechowy smak, a w wersji prażonej stanowią ciekawą alternatywę dla popularnych nasion ze słonecznika, czy też orzeszków piniowych. Oprócz prażonej formy – nasiona konopi mogą być doskonałym dodatkiem do wypieków (jako składnik chleba pełnoziarnistego), koktajli, sałatek i służyć za posypkę do dowolnych dań. Można wybierać i dostosowywać swoje przepisy do kilku form nasion – łuskanych, niełuskanych, prażonych – możliwości jest naprawdę wiele! Rośliny konopne obfitują w twarde nasiona wielkości popcornu. Wewnątrz nich znajduje się miękkie, jasne wnętrze, które obfituje w cenne składniki odżywcze – bogactwo kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, witaminy i minerały. Najczęściej nasiona konopi można spotkać w formie łuskanej, czyli gotowe do bezpośredniego spożycia.

Jak spożywać nasiona konopi?

Jedzenie nasion konopi jest bardzo proste. Można stosować je jak każde inne ziarna lub orzechy – samodzielnie, w formie zdrowej przekąski, jako dodatek do płatków lub owsianki, posypkę do kanapek, sałatek i składnik słodkich i słonych wypieków. Prażone nasiona konopi są atrakcyjnym dodatkiem do niezliczonych dań – tak naprawdę tylko indywidualny gust i walory smakowe ograniczają ich zastosowanie w kuchni.

• Osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu, mogą zastąpić bułkę tartą nasionami konopi.
• Z nasion konopi można również stworzyć mleko konopne. Proces jego przygotowania jest taki sam jak w przypadku domowej produkcji mleka ryżowego, kokosowego i migdałowego. Taki napój może być doskonałą alternatywą dla mleka krowiego. Aby go przygotować, należy pół szklanki łuskanych nasion konopi, zalać 1,5 szklanki wody i opcjonalnie można dodać łyżkę miodu. Następnie blendować nasiona i wodę na gładką masę i przelać mleko przez gęste sitko. Pozostałość, czyli gęstą, białą masę można wykorzystać do wypieków – muffinek, chleba lub po prostu dodać na śniadanie do zdrowej owsianki.
• Orzechy są dość silnym alergenem – osoby, które kochają smak orzechów, ale z uwagi na alergie nie mogą sobie pozwolić na ich spożycie, mogą zastąpić je prażonymi nasionami konopi, które mają orzechowy aromat i smak.

Nasiona konopi to doskonałe źródło wysokiej jakości białka roślinnego i kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Już 2 łyżki stołowe nasion gwarantują dostarczenie aż 10 gramów białka i 10 gramów kwasów z grupy omega. Z trzech najbardziej popularnych produktów konopnych, z którymi można się spotkać – nasion, oleju i proszku – to właśnie nasiona konopi zapewnią najszersze spektrum korzyści odżywczych na porcję. Nasiona powinny być zapakowane w szczelne, nieprzeźroczyste opakowanie. Aby wydłużyć ich czas przydatności do spożycia, należy przechowywać je w suchym i ciemnym miejscu. Nasiona konopi można również trzymać w lodówce, a nawet mrozić. W zamrażalniku mogą zachować swoją wartość odżywczą nawet przez rok.