Czy dokładnie jest mąka konopna, jak ją się robi, z czego jest robiona, jakie ma wartości odżywcze, jej zastosowanie i wykorzystanie w kuchni. O tym wszystkim przeczytacie w tym miejscu.

Dlaczego warto stosować mąkę konopną w kuchni

Obecnie większość́ z nas dba o swoją dietę̨. Wybiera i je więcej warzyw, ogranicza lub wyklucza słodycze, rezygnuje z produktów mącznych. Robimy to z różnych powodów – presja otoczenia, gorsze samopoczucie, chęć wsparcia bliskiej osoby. Czasem silnie podłączamy się pod aktualny trend, np. demonizację glutenu. Wtedy odłączamy się od produktów na jego bazie czyli większości wypieków w tradycyjnych piekarniach. Jeśli jednak nie mamy celiakii, wykluczanie go możenie być najlepszym pomysłem. Jeśli byście jedli jedynie marchewkę(w dodatku nie ekologiczną, tylko nasiąknięta pestycydami) to po pewnym czasie wytworzyłaby się w was reakcja alergiczna.

Nie znaczy to przecież, że marchewka jako warzywo jest zła sama w sobie. Tak samo w przypadku glutenu wasze ciało daje Wam znak, żebyście zastanowili się̨ nad tym co spożywacie i w jakiej ilością. Domaga się również wartości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jednym z najlepszych rozwiązań jest dodawanie mąki konopnej do naszych posiłków.

Co to jest mąka konopna

Mąkę̨ konopną wytwarza się̨ poprzez wytłoczenie oleju z nasion. Wytłoki, które się otrzymuje oczyszczane są z pozostałości oleju i podsuszane, a następnie mielone. W zależności od użytej technologii, ziarnistość́ mąki może być mniej lub bardziej wyczuwalna. Taka mąka jest całkowicie bezglutenowa oraz co rzadkie – bezzbożowa. W smaku jest lekko orzechowa i niektórzy wyczuwają lekką goryczkę̨.

Może być również spożywana na surowo (przez osób na diecie RAW). Ma ciemny kolor, wchodzący w szarość. Mąka konopna pochodzi z nasion konopi siewnej, czyli konopi która w Polsce uprawiana jest od setek lat. Jest to konopia, która nie ma działania psychoaktywnego, nie zawiera THC, w przeciwieństwie do konopi indyjskiej.

Konopia siewna jest legalna w Polsce, w odróżnieniu od konopi indyjskiej. Nie można jej jednak uprawiać bez zezwolenia. Oprócz mąki konopnej, z konopi możecie u nas znaleźć herbatkę z kwiatów konopi, a nawet korzenie konopi.

Mąka konopna – wartości odżywcze

Tak jak w przypadku oleju z konopi (o którym więcej pisaliśmy tutaj)mąka posiada w sobie cały kompleks zdrowych kwasów, aminokwasów, witamin i minerałów. Jednym z jej największych atutów jest złotą proporcję kwasów omega 6 i 3. Mąka konopna cechuje się wysoką zawartością̨ cynku, potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia – o wiele większa niż̇ta z mięsa czy mleka. Ma teżnajwiększe stężenie globulin (65%), które odgrywają znaczącą rolę w naprawie uszkodzonego DNA.

Wchłanianie i trawienie
 – mąka ponadto posiada aminokwasy, które wspomagają prawidłowe wchłanianie składników, które znajdują się w układzie trawiennym. W znacznym stopniu przyspiesza metabolizm, gdyż posiada nie tylko błonnik rozpuszczalny ale, też nierozpuszczalny. Mąka konopna jest łatwa do trawienia – co może być́ pomocne dla osób z problemami gastrycznymi. Jest również polecana dla osób z cukrzycą, gdyż pomaga ustabilizować́ poziom insuliny we krwi.

Najlepiej przyswajalne białko
 – Kolejnym ważnym punktem jest wysoka zawartość́ białka w konopi – w granicach 20-35%. Warte dodania jest, że ważniejszym elementem jest jaka procent z tego białka zostanie wchłonięta przez nasz organizm (np. soja która ma również wysoką zawartość́, nie jest tak dobrze wchłaniania chyba, ze poddana wcześniejszej fermentacji). Polscy naukowcy z uniwersytetu w Krakowie zbadali, że w przypadku mąki konopnej nawet 90% białka jest wchłaniana do organizmu! Jest to dużo większa wchłanialność do organizmu niż na przykład białka ze steków!

Mąka konopna – zastosowanie i wykorzystanie w kuchni

Mąkę konopną warto jest dodać do swojej diety w każdej postaci ze względu na jej wysoką wartość odżywczą. Dobrym pomysłem jest podmienienie części mąki w przepisie na mąkę konopną. Doda to naszemu posiłkowi bezglutenowości, bardzo zdrowego składnika, bogatego w dużą ilość błonnika i innych wartości odżywczych, a który tylko trochę zmieni smak potrawy czy też wypieku. Mąka konopna powinna stanowić 15-20% całej używanej mąki w przepisie. Należy pamiętać, aby nie przekroczyć 20%, gdyż inaczej przepis możenie wyjść.

Wyjątkiem jest nasz nasz flagowy przepis na ciasteczka konopne, gdzie, używamy jej aż 50%! Pamiętajmy jednak, że mąkę konopną można spożywać również na surowo. Jako dodatek do sałatek, smoothie lub jako posypkę̨ do jogurtu. Mąka konopna szczególnie jest polecana dla osób, które często uprawiają sport, dla osób, które chcą poprawić swoje zdrowie i mieć zbilansowaną dietę.

Ma także zastosowanie poza kuchnią: zwalcza łupież, poprawia krążenie, obniża cholesterol, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, wzmacnia odporność, dodaje energii, łagodzi zapalenie stawów i przyspiesza metabolizm.

Podsumowanie

Mąka konopna posiada nie tylko całą gammę sprzyjającym nam składników, ale również pomaga je przyswoić w jak największym stężeniu. Jest idealnym rozwiązaniem, aby dodać cały kompleks wartości, których brakuje w naszej obecnej diecie i cieszyć się̨ lepszym zdrowiem.  Jest to jak najbardziej bezpieczny i naturalny sposób, aby zwiększyć wydolność organizmu i zwiększyć ilość witamin niezbędnych dla organizmu.