Coraz więcej kosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała, zwraca się w kierunku naturalnej pielęgnacji. Wykorzystanie prawdziwych, roślinnych składników w formule balsamów, kremów do twarzy i serum zwiększa skuteczność produktów pielęgnacyjnych i minimalizuje ryzyko powstawiania podrażnień i reakcji alergicznych.

Jednym z chętniej stosowanych składników roślinnych – zarówno w samodzielnej postaci lub jako dodatek do receptury kosmetyku, jest olej konopny. W jaki sposób działa na skórę i czemu stał się jednym z najbardziej pożądanych produktów do pielęgnacji skóry?

Czym jest olej konopny?

Olej konopny otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi. Jest to produkt, który może być stosowany zarówno do celów spożywczych, jak i pielęgnacyjnych. Jego skład jest czysty, bogaty w wiele prozdrowotnych składników, a także pozbawiony psychoaktywnego, wysokiego stężenia THC. Olej konopny może być więc stosowany przez wszystkich – od małych dzieci po osoby starsze. Olej z nasion z konopi wykorzystywany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji włosów i skóry. Nierafinowany olej konopny ma ciemnozieloną barwę i przyjemny, lekko orzechowy zapach. Stosowany bezpośrednio na skórę – szybko się wchłania, doskonale nawilża i nie pozostawia tłustego filmu.

Działanie oleju konopnego

Olej z konopi stosowany na skórę działa holistycznie – nawilża, zwalcza wolne rodniki, łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Stosowany samodzielnie, na czystą umytą skórę, wyraźnie ją zmiękcza i pozostawia elastyczną i sprężystą. Jeśli nałoży się go na wilgotną cerę, zatrzyma i zamknie pod powierzchnią skóry optymalna dawkę wody – daje to natychmiastowy efekt nawilżenia!
Olej konopny ma również niesłychanie wysoką zawartość dobroczynnych przeciwutleniaczy. Należą do nich: kwas gamma-linolenowy (GLA), oraz witaminy A, C i E. Naturalne antyoksydanty nie tylko zwalczają niekorzystny stan nazywany stresem oksydacyjnym, ale również zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Olej z konopi zawiera dobroczynne dla skóry składniki, które mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne – oznacza to, że doskonale sprawdzi się przy pielęgnacji cery problematycznej, z niedoskonałościami, zaskórnikami i trądzikiem.

Oprócz właściwości typowo pielęgnacyjnych, olej konopny stosowany na skórę, może pomóc w zwalczaniu wielu schorzeń skóry. Wliczają się do niech trądzik, AZS, łuszczyca, egzema, trądzik różowaty, a nawet niektóre postaci nowotworów skóry. Z uwagi na swoje właściwości regenerujące i „wyciszające” skórę, może być stosowany jako balsam, dodatek do natłuszczającej kąpieli lub jako serum stosowane miejscowo lub na większe obszary skóry (np. na noc, na twarz).

Jak stosować olej konopny na skórę?

Szczerze mówiąc, można śmiało zrezygnować z drogich kosmetyków, które zawierają jedynie niewielki dodatek oleju konopnego, kosztem inwestycji w butelkę prawdziwego, pełnowartościowego oleju z konopi. To co ważne – można stosować go bezpośrednio na skórę. Szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych śladów i nieprzyjemnego uczucia na skórze. Nie zatyka również porów, dzięki czemu można być pewnym, że nie spowoduje powstawania zaskórników – wręcz przeciwnie! Olej konopny, po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce – to gwarancja przedłużenia jego przydatności do użycia.

Stosowanie prawdziwego oleju konopnego na skórę, wpłynie nie tylko na jej wygładzenie, napięcie i nawilżenie. W wielu przypadkach, olej z konopi może pomóc w leczeniu bardzo poważnych i trudnych do usunięcia schorzeń skóry. Dzięki w 100% naturalnemu, roślinnemu pochodzeniu, nie powoduje alergii i podrażnień – może być stosowany nawet w pielęgnacji wrażliwej skóry dziecka. To prawdziwy multikosmetyk, który może być stosowany jako balsam do ciała, olejek do kąpieli, serum pod oczy i krem do twarzy.