Prosty przepis na ciasteczka konopno – owsiane
Jest kilka wartych uwagi przepisów, które pozwalają na wykorzystanie produktów pochodzących z konopi w ciekawej, niebanalnej formie. Ciasteczka wykonane z mąki konopnej, z doatkiem matchy konopnej są doskonałym pomysłem na smaczną przekąskę dla osób na diecie, dzieci, dorosłych i osób starszych, które narzekają na brak apetytu. Konopie siewne to rodzaj superfood, o wielu wartościowych właściwościach odżywczych.
Ciasteczka z mąki konopnej – wartość odżywcza
Mąka i matcha konopna mają bardzo bogaty profil odżywczy i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych.
Ciasteczka konopne są bogate w białko, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Oprócz doskonałego smaku mają działanie przeciwutleniające i mogą zmniejszać objawy licznych dolegliwości, poprawiając zdrowie serca, skóry i stawów. Są również lekko strawne – to zasługa zawartości błonnika roślinnego.
Dla kogo są ciasteczka konopne?
Z uwagi na profil składników, z których można przygotować ciasteczka konopne, jest to przekąska zalecana nawet dla najmłodszych. Osoby, którym bliskie jest pojęcie zdrowego żywienia z pewnością docenią bogactwo odżywcze konopi. Mąka konopna to kompletne źródło białka, dostarczające wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Wartość białka roślinnego jest zbliżona do ilości, które ma w sobie soja – z tym, że konopie nie są tak alergizujące. Stosunkowo niewiele produktów pochodzenia roślinnego stanowi kompletne źródło białka, dzięki czemu ciasteczka konopne (i sam dodatek mąki konopnej do codziennej diety) są bardzo wartościowym dodatkiem do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Mąka i matcha konopna są również bogactwem błonnika pokarmowego, który ma wpływ na regulację trawienia.
Ciasteczka konopno – owsiane – szybki przepis na zdrową i smaczną przekąskę
Aby przygotować ciasteczka wystarczy 6 prostych kroków. Właśnie tyle dzieli Cię od zdrowej i wartościowej przekąski, która z powodzeniem zastąpi słodycze i inne „zapychacze” złożone z pustych kalorii.
- Przygotowane wcześniej składniki należy wyspać do głębokiej miski i dokładnie wymieszać. Najpierw należy wsypać produkty suche, następnie po wymieszaniu – mokre.
- Do mieszania lepiej użyć łyżki – masa będzie bardzo gęsta.
- Gotową masę na ciasteczka konopno – owsiane należy wyjąć delikatnie z miski i ułożyć na przygotowanym wcześniej płaskim podłożu – tradycyjnej stolnicy drewnianej, silikonowej lub czystego blatu.
- Masę na ciastka należy rozwałkować na grubość około 1cm i wycinać z niej kształtu za pomocą specjalnych foremek do ciastek lub zwykłej szklanki.
- Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 stopni na opcję „góra-dół” – wyłączamy termoobieg!
- Ciastka należy piec około 20 minut. Po wystudzeniu są gotowe do jedzenia!