Olej konopny jest kwintesencją tego, co najważniejsze i najbardziej wartościowe w roślinach konopi. Olej konopny jest powszechnie stosowany w kuchni do przygotowywania potraw, koktajli i jako dodatek do sałatek. Osoby ceniące naturalną pielęgnację stosują go również jako kosmetyk do włosów i skóry. Aby olej konopny utrzymywał maksimum swoich dobroczynnych substancji – musi być przechowywany w określonych warunkach. Sprawdźmy dlaczego!

Wartości odżywcze oleju konopnego

Olej z nasion konopi, powstaje z nasion konopi poddawanych tłoczeniu na zimno (nieratyfikowany). Dzięki takiej metodzie produkcji zachowuje najwięcej dobroczynnych substancji odżywczych. Jego główną potęgą jest niesamowicie wysoka zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, które wspomagają prawidłową pracę serca, mózgu i są odpowiedzialne za wiele procesów zachodzących w ciele człowieka.

Obecność kwasów Omega w diecie jest bardzo ważnym punktem zdrowego odżywiania każdego z nas – od małych dzieci w okresie intensywnego rozwoju po osoby starsze. Obfita zawartość zdrowych tłuszczy skutecznie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tzw. stresem oksydacyjnym, a także pomaga zwalczać różne stany zapalne. Olej konopny to prawdziwy rarytas z grupy produktów „superfood”, czyli takich, które holistycznie wpływają na zdrowie całego ciała i samopoczucie.

Jak przechowywać olej konopny?

Oprócz walorów smakowych – czyli specyficznego, orzechowego posmaku – główną zaletą stosowania oleju konopnego w kuchni (i nie tylko) jest obecność bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych. Niestety z chemicznego punktu widzenia, struktura ich połączeń jest nietrwała i dość łatwo poddawana jest utlenianiu. Olej konopny, przechowywany w niewłaściwy sposób może tracić sporą część swoich prozdrowotnych właściwości, chociaż jego wygląd zewnętrzny nie będzie na to wskazywał. Co prawda nasycone tłuszcze, które są zawarte w oleju z konopi są trwalsze od tych, które zawarte są np. w prawdziwej oliwie z oliwek i tak narażone są na proces oksydacji lipidów, który ma wpływ na tworzenie się np. szkodliwych wolnych rodników.

Głównym wrogiem prozdrowotnych wartości oleju konopnego jest światło i temperatura. Kwasy tłuszczowe utleniają się w trakcie reakcji łańcuchowej składającej się z inicjacji, propagacji i terminacji. Inicjację rozpoczyna wysoka temperatura, intensywne światło i kontakt z metalem. W dalszych etapach z lipidów tworzą się szkodliwe rodniki, więc przez niewłaściwe przechowywanie oleju, zamiast dobroczynnej dawki zdrowych tłuszczy, otrzymuje się efekt odwrotny.

Prawidłowe przechowywanie oleju – ochrona przed utlenianiem

Wszystkie oleje, które mają w swoim składzie wielonasycone kwasy tłuszczowe (olej konopny, olej lniany), muszą być przechowywane w niskiej temperaturze i nie powinny być narażane na długotrwałe działanie intensywnego światła. Prawdziwy olej konopny, dostarczany jest zwykle w butelce z ciemnego szkła – to dodatkowe zabezpieczenie przed szkodliwym działaniem światła. Najlepszym miejscem na przechowywanie oleju konopnego jest lodówka. Warto pamiętać, że przy niższych temperaturach olej z konopi może ulec naturalnemu zmętnieniu – nie wpływa jednak ono w żadnym wypadku na właściwości zdrowotne oleju. Należy również zadbać o to, aby butelka z olejem była szczelnie zamknięta. Olej konopny, sam w sobie również potrafi się bronić przed utlenianiem, ponieważ ma dość dużą zawartość naturalnej witaminy E o działaniu przeciwutleniającym. Co ciekawe, ma najwyższe stężenie polifenoli i fitosteroli w porównaniu do innych zdrowych olejów (np. lnianego), co sprawia, że oprócz dobroczynnego wpływu na zdrowie, przyczyniają się one w równym stopniu do utrzymywania pozostałych wartości oleju konopnego.

Dlaczego oleju konopnego nie można podgrzewać?

Oleju konopnego nie należy podgrzewać. Olej poddany wysokiej temperaturze wydziela szkodliwe związki – akrylamid i akroleina, które powstaje w wyniku procesu trans-izomeryzacji, czyli np. podczas smażenia. Najlepszym rozwiązaniem, które nie szkodzi a wręcz przeciwnie – doskonale wpływa na zdrowie jest stosowanie oleju na zimno – zakrapianie nim sałatek, dodawanie do koktajli i okraszenie gotowych dań po ich przygotowaniu.

Olej konopny ma dość długą przydatność do spożycia. Ten okres jest podyktowany jednak wyłącznie prawidłowym przechowywaniem produktu. Średni czas przydatności oleju konopnego, przy zachowaniu idealnych warunków przechowywania, wynosi około 2 miesiące od daty otwarcia. W zamkniętej formie może stać nawet pół roku (licząc od daty jego produkcji).