Źródło potrzebnych kwasów, wykorzystanie w kuchni i w kosmetologii. Co jeszcze skrywa olej konopny?

olej konopny i jego zastosowanie

W dzisiejszych czasach łatwo o pomyłkę w informacjach o wartościach odżywczych naszego pożywienia. Kiedy skupiamy się jedynie na teksturze, smaku i poczuciu satysfakcji, jakie nam daje, nie potrafimy poprawnie określić czy korzyści zdrowotne z niego płynące są tak samo wysokie. Jednak przy odrobinie chęci, jeśli zagłębimy się, w wiedzę na ten temat możemy bardzo dużo zyskać. Szybko zrozumiemy jak duży potencjał ta wiedza kryje – nasze pożywienie może działać jak naturalny lek i być źródłem zdrowia, do którego każdy z nas zmierza. We wcześniejszych postach pisaliśmy już wiele o właściwościach samego CBD, ale warto pamiętać, że olej spożywczy jest nam równie pomocny.

Olej konopny – źródło potrzebnych kwasów tłuszczowych

Większość z nas kojarzy kwasy tłuszczowe jako niezdrowe i których powinniśmy unikać. Są jednak dwa kwasy – Omega-6 i Omega-3, które są nam potrzebne do poprawnego funkcjonowania, a nasze ciało nie jest w stanie same ich wytworzyć. Z tego powodu powinniśmy pobierać je z pożywienia. Od wielu lat znamy z reklam, że najlepszym sposobem na ich pozyskiwanie jest jedzenie zdrowych olejów z pestek i nasion (z których mamy Omega-6) oraz ryb ( z których mamy Omega-3).

Obecnie naukowcy odnaleźli dwie rośliny, z których możemy pozyskiwać oby dwa kwasy jednocześnie- jednym z nich są konopie. Co więcej, olej konopny posiada w sobie idealną proporcję tych kwasów, czyli 3:1. Oprócz kwasów olej jest bogaty również w witaminę E, która chroni przed chorobami serca, przeciwdziała raku, pomaga w cukrzycy i pomaga w poprawie fizycznej wydolności.

Korzystanie z oleju konopnego w kuchni

Najlepszym i najskuteczniejszym sposobem na używanie oleju jest jego dodatek do dań. Może być użyty jako składnik sosów do sałatek, dodatek do jogurtów, owsianek czy smoothies. Pamiętajmy jednak, żeby go nie podgrzewać. Zwiększając temperaturę, możemy doprowadzić do denaturacji kwasów, które stracą swoje zdrowotne właściwości i staną się dla nas toksyczne. Nie tylko wysoka temperatura może to spowodować, ale również przechowywanie oleju na słońcu lub w cieple. Najbezpieczniejszym sposobem jest trzymanie go w lodówce lub w zaciemnionym i zimnym miejscu.

Inne sposoby wykorzystania oleju konopnego

Oprócz wielu badań pod względem właściwości odżywczych, które dostarcza w postaci pożywienia, coraz więcej badań jest przeprowadzanych w dziedzinie kosmetologi. Z uwagi na dużą zawartość witaminy E olej konopny zyskuje coraz większe zainteresowanie. Jego używanie może pomóc na stany zapalne skóry takie jak trądzik, egzema, sucha skóra, rozstępy czy oparzenia. Ma  też nieocenianą wartość dla skóry dojrzałej, gdyż pomaga niwelować zmarszczki.