Każdy, komu zależy na prawdziwej, naturalnej suplementacji produktami pochodzenia roślinnego z pewnością miał do czynienia, albo chociaż słyszał o którymś z tych olejów. Olej konopny i olej lniany, mimo że teraz są niezwykle „modne” (w szczególności olej konopny), wcale nie są produktami nowoczesnymi, wręcz przeciwnie. Olej konopny, który produkowany jest z konopi siewnej, znany jest od dosłownie tysięcy lat. Badając dokładnie początki zastosowania konopi siewnych przez ludzi, dotrzeć można do pierwszych zapisów o ich użyciu, które pochodzą z okresu około 4000 lat przed naszą erą! Podobnie jest zresztą z olejem lnianym, którego dobroczynne właściwości zostały docenione przez samego Hipokratesa! Który z dostępnych olejów jest lepszy i bardziej wartościowy? Olej konopny, czy lniany? Czy stawianie tych dwóch olejów jako konkurentów ma w ogóle sens? Zalety oleju konopnego Na samym wstępie warto odróżnić olejek konopny od oleju konopnego. Olejek konopny służy wyłączeni do suplementacji i ma wysokie stężenie CBD, natomiast olej konopny ma również zastosowanie spożywcze, chociaż niektórzy wykorzystują go wyłącznie do suplementacji, dawkując go nie na krople, lecz na „łyżki”. Więcej o różnicy między olejem a olejkiem konopnym przeczytasz na naszym blogu: https://domkonopi.pl/olej-konopny/. Olej konopny znany jest z bardzo wysokiej zawartości błonnika, białka roślinnego i drogocennych i potrzebnych do zachowania zdrowia kwasów tłuszczowych z grupy OMEGA (w tym pożądane omega 3). Olej konopny ma delikatny orzechowy smak, dlatego jest bardzo cenionym i po prostu smacznym dodatkiem do dań, sałatek, zup i koktajli. Jego smak, w przeciwieństwie do oleju lnianego (za którym wiele osób nie przepada) jest pożądany przez miłośników gotowania. Ponadto, spośród wszystkich dostępnych olejów roślinnych na świecie ma najniższą ilość tłuszczów nasyconych przy jednocześnie największym poziomie tłuszczów wielonienasyconych! Mało tego, jest drugim zaraz po oleju z wiesiołka olejem, który ma wysokie stężenie kwasów omega 6 GLA. Doskonały stosunek kwasów omega 3 i omega 6 w oleju lnianym sprawia, że poza poprawą wyglądu skóry, włosów i paznokci, wpływa na zachowania optymalnego zdrowia całego organizmu, w tym układu nerwowego. Olej konopny może być również stosowany bezpośrednio na skórę, ponieważ łagodzi bóle stawów i zmniejsza wszelkie stany zapalne (w tym zmiany trądzikowe). Regularna suplementacja olejem lnianym może wspomagać również zapobieganiu cukrzycy. Kilka słów o oleju lnianym Olej lniany trzeba postawić na drugim miejscu, zaraz po oleju konopnym. Czemu? Chociaż olej lniany jest niezwykle zdrowy i ma podobne właściwości do oleju konopnego, to przez wyższe stężenie kwasów omega 3, traci pożądany, optymalny stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Ponadto, kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym omega 3 są wyłącznie krótko-łańcuchowe (tzw. ALA). Olej konopny ma również większą zawartość tłuszczów wielonasyconych w 100 gramach oleju (olej konopny około 78 g, a olej lniany 66g). Olej lniany nie ma również w sobie kwasów GLA i SDA (stearydynowy), które wstępują w oleju konopnym. Kwas SDA wpływa na zatrzymywanie toczących się procesów zapalnych i minimalizuje ryzyko alergii. To nieoceniony naturalny związek, który wykorzystywany jest we wspomaganiu leczenia różnych chorób skóry (łuszczycy, egzemy itp.). Finalnie – olej lniany nie ma tak wysokich walorów smakowych, jak olej konopny. Przez swój delikatnie rybny posmak, który wynika pośrednio z wysokiej zawartości kwasów omega 3, nie jest chętnie spożywany samodzielnie – łyżką i często dominuje, zamiast urozmaicać smak różnych potraw. Który z olejów wygrywa w rankingach? Z pewnością do bardziej popularnych można zaliczyć olej lniany, ale jeśli chodzi o zawartość i stężenie prozdrowotnych składników obu olejów, to zdecydowanie na podium powinien stanąć olej konopny, który ma zdecydowanie znacznie szersze spektrum działania. Olej konopny, aby dobrze zdawała swój egzamin, musi być olejem wartościowym – wysokiej jakości. Warto szukać olejów tłoczonych na zimno, zamkniętych w ciemnym, grubym szkle, ponieważ podobnie jak w przypadku oleju lnianego – olej konopny nie powinien być narażany na promienie słoneczne. Po zakupie dobrze jego go przechowywać w odpowiednich warunkach, dzięki czemu zachowa wszystkie swoje właściwości. Więcej o prawidłowym przechowywaniu oleju konopnego. Tłoczony na zimno naturalny olej, idealny do sałatek i warzyw. Przyjemny orzechowy smak i zapach. Olej konopny tłoczony na zimno 200 ml 29,00 zł Dodaj do koszyka