Przepis na ten przepyszny chleb (a także zdjęcia) zostały Nam udostępnione przez blog www.czteryfajery.pl
Użyli oni naszych produktów do stworzenia tego wspaniałego chlebka, za co bardzo dziękujemy :>

Opis

Chleb orkiszowo-konopny z cudownie chrupiącą skórką, delikatnym wnętrzem i delikatnym orzechowym smakiem wart jest poświęconego mu czasu. Długo nie traci świeżości, jest wyjątkowo  smaczny i każdy będzie w stanie go upiec.

Poniższy przepis łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka konopna cechuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witaminy B i witaminy E oraz cennych dla organizmu składników mineralnych. Do wypieku chleba dodaje się jej nie więcej niż 20% ogólnej wagi wszystkich rodzajów użytej mąki. Mąka orkiszowa jest źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny, niacyny i tiaminy) oraz witaminy E.  Zawiera ponadto  żelazo, mangan, magnez, fosfor, miedź i aminokwasy. Jest łatwo strawna i tak jak mąka konopna charakteryzuje się wysoką zawartością białka.

Pieczony na drożdżach chleb orkiszowo-konopny jest wilgotny i miękki, zachowuje też charakterystyczną dla chlebów orkiszowych strukturę. Błyskawicznie rośnie, nie wymaga więc poświęcenia mu dużej ilości czasu, a jednocześnie jest jednym z najlepszych, jakie dotychczas piekłam i serdecznie Wam go polecam.

Na samym dole podałam wariant dla posiadaczy  automatów do pieczenia chleba.

Chleb orkiszowo konopny 1

Chleb orkiszowy z mąką konopną

Składniki na  1 duży bochenek (forma o wymiarach 25×12 cm, wysokość formy 8 cm)

350 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam mąki orkiszowej typ 680)

70 g mąki konopnej

1 łyżeczka soli

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy lub słonecznikowy

300-320 ml wody o temperaturze około 37 stopni

Dodatkowo

olej do wysmarowania formy

mąka lub otręby konopne do wysypania formy

ziarna konopi i orkiszu do posypania wierzchu chleba

Do tego przepisu wykorzystałam mąkę konopną produkowaną przez Gospodarstwo Rolne rodziny Domżał. Uprawa konopi w tym gospodarstwie jest prowadzona niemal bez stosowania środków ochrony roślin i bez użycia GMO. Mąka konopna może mieć różny poziom wilgotności, ta z Domu Konopi idealnie nadaje się do wypieku chleba, jako dodatek do ciast i ciasteczek, a także zagęszczacz do sosów, którym nadaje lekki orzechowy smak i aromat.

Chleb orkiszowo konopny 2 

Przepis na chleb orkiszowo-konopny

Drożdże utrzeć z cukrem aż zrobią się płynne, dodać 3-4 łyżki wody, czubatą łyżkę mąki orkiszowej i odstawić na około 10-15 minut. Oba rodzaje mąki wsypać do jednego naczynia, wymieszać  z solą i ewentualnie słodem jęczmiennym.

Do wyrośniętych drożdży dodać wymieszane mąki i początkowo około 300 ml wody. Ciasto na chleb wyrabiać ręcznie lub mikserem przez około 10 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodać pozostałą wodę i wyrabiać, do czasu, aż ciasto ją wchłonie. Ciasto chlebowe powinno mieć konsystencję podobną do gęstej, ale nadal płynnej śmietany. Wyrobione ciasto przelać, do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy, napełniając ją mniej więcej do połowy wysokości. Formę z chlebem odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut w temperaturze pokojowej  lub do chwili kiedy ciasto podwoi swoją objętość.  Chleb rośnie błyskawicznie, więc warto od razu uruchomić piekarnik i nagrzać go do temperatury 220 stopni – grzałka góra – dół.

Przed włożeniem chleba do piekarnika,  wierzch bochenka oprószyć mąką pszenną, otrębami lub ziarnami.

Piekę w temperaturze 220°C (grzanie góra-dół) przez około 10 minut, po czym zmniejszyć  temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 30–35 minut.

Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i pozostawić do wystudzenia na kratce.  Dobrze wypieczony chleb po uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.

Wariant dla posiadaczy automatów do chleba

Wszystkie składniki umieścić w automacie do chleba zgodnie z zasadą  najpierw płynne (300 ml wody i 1 łyżka oleju), następnie sól i cukier, a na końcu oba rodzaje mąki i 7 g suchych drożdży lub rozczyn drożdżowy.

Uruchomić program szybki biały chleb podstawowy albo biały chleb podstawowy, waga 750 g, stopień zrumienienia – taki jak, lubicie.

Chleb orkiszowo konopny 3